Fördelar med SSD

27 Aug 2016

Troligen så känner ni alla som läser denna nyhet till vad en så kallad SSD är. Prestandan är precis som reklam och media lyfter fram väldigt bra jämfört med hårddiskar. En enkel tumregel är att den dyraste/snabbaste hårddisken är chanslös mot den billigaste SSD:n man kan köpa i dagsläget. Men även med hårddiskar kommer prestandan för normalanvändare vara god, så varför är det en god idé att investera i en SSD som är mångfalt dyrare per gigabyte?

Utöver den rejäla prestandafördelen hos SSD finns även fördelar som har direkta samband med konstruktionen. Hårddisken är en mekanisk konstruktion med rörliga delar som snurrande plattor samt läs- och skrivhuvuden medan en SSD inte har rörliga delar. Tre av de största fördelarna med SSD är:

1 ) SSD tål externa fysiska påfrestningar mycket bättre än vad hårddiskar gör. För Mac-sortimentet gynnas de bärbara Macarna av naturliga skäl mer än vad de stationära modellerna gör. Ju mer man släpar runt på sin bärbara Mac desto mer gynnas man av SSD i stället för hårddisk.

2 ) Trots att tillverkarna av hårddiskar har gjort ett väldigt bra jobb med ljuddämpning uppstår ändå ett svagt ljud från de roterande skivorna samt när läs- och skrivhuvudena arbetar. En SSD är totalt tyst vilket definitivt är att föredra. Med SSD istället för hårddisk är "hårddisk-knastret" ett minne blott.

3 ) SSD har i regel lägre strömförbrukning vilket i sin tur bidrar till en något längre batteritid i en bärbar dator. Exakt hur mycket längre beror på modell av SSD och dator. Men varje extra minut i förlängd batteritid är alltid trevlig. Hårddiskar ger en något sämre batteritid eftersom de snurrande plattorna samt läs- och skrivhuvudena drar en hel del ström.

Enda nackdelen med SSD är att dessa fortfarande kostar mycket mer per gigabyte. Men med tanke på de värdefulla fördelarna med en SSD är det värt att fundera om man ska byta upp sig till en sådan. Med en SSD kommer datorn att starta mycket snabbare, programstarter blir  snabbare, tyngre dokument öppnas och sparas mycket snabbare, lagringsenheten är ljudlös, risken för datahaveri minskar rejält i händelse av externa fysiska påfrestningar och att det blir lite längre batteritid i bärbara datorer.

Kontakta Macpatric för att välja ut en SSD och eventuell adapter för just din Mac-dator samt att få den installerad.

Om du redan har en SSD i din Mac och behöver en rymligare SSD så går det också att ordna.

Liknande läsning

Få den nya iPad Pro till nedsatt pris inför sommaren!
23 Maj 2023
Vill du göra sommaren ännu bättre? Då har vi ett förslag till dig. Hos Macpatric kan du nu köpa iPad Pro (senaste...
Kreativitetsverktyg för Mac: Maximera din skaparlust på Apple-plattformen
20 Maj 2023
De bästa apparna för kreativt arbete på Mac Apple uppmuntrar alla sina användare oavsett om de är nybörjare eller experter...
Fynda en proffs-MacBook Pro 16"
17 Maj 2023
Upplev det bästa med MacBook Pro M2 - ultimat kraft och prestanda. Utforska vårt exklusiva sortiment hos Macpatric och upptäck...