Officiellt: Apple arrangerar nytt event 27 oktober

21 Okt 2016

Precis som den välunderrättade sajten Recode påstod så blir det ett nytt så kallat "Special Event" nu på torsdag den 27:e oktober med starttid klockan 10 på förmiddagen PDT. Enligt tidskonverteringen hos sajten timeanddate för aktuella tidpunkten innebär det klockan 19:00 svensk tid. Eventet kommer att direktsändas via webben – via denna länk (observera systemkravet).

Macpatric rekommenderar att testvisa det gamla September 2016-eventet i god tid innan det nya eventet (minst 1 timme innan), för att kontrollera att tekniken och uppkopplingen verkligen fungerar. För säkerhets skull kan det vara värt att prova att starta det nya "oktober-eventet" redan vid klockan 18:00, ifall tidsdifferensen ändå skulle visa sig vara fel. 

Så här ser grafiken från inbjudningen ut:

Som vanligt innebär grafiken till inbjudningen att hela Mac-världen startar igång "VM i att gissa vad som kommer att introduceras". Den här gången använder Apple sig av en mycket välbekant text, eller ett uttryck om man så vill påstå. Vi har sett detta uttryck två gånger tidigare i Mac-historien, låt oss därför göra en nostalgitripp!

1984 - Första Macintosh-datorn ("Macintosh 128k")

 

1998 - iMac ("iMac G3")

"Hello" och därefter "hello (again)". Macintosh 128k och iMac G3. Bägge stod för en stor portion nytänkande. Steve Jobs introducerade bägge två:

Macintosh 128k (med mus) togs fram i en tid då Apple II-datorn ändå hade sålt bra, medan IBM hade lanserat persondatorn "PC" med MS-DOS (från Microsoft) år 1981 – bara tangentbord och ingen mus. De flesta kan nog enas om att första Mac-datorn i början av 1984 var den datormodell som startade boomen för persondatorer med mus och grafiskt gränssnitt på bildskärmen. Men så försvann Steve Jobs från Apple 1985...

iMac G3 presenterades drygt 1 år efter att Steve Jobs återvände till Apple i samband med att hans företag NeXT blev uppköpt i jakten på en bra grund till framtidens systemversioner för Macens operativsystem. Nytänket kring iMac handlar inte om hur en dator i sig fungerar utan i stället för att göra datorn mycket mer tilltalande som en konsumentprodukt. Jobs skojade ofta till det med att påstå att "den här datorns baksida är snyggare än alla PC-datorers framsidor".

Det som Mac-världen mer eller mindre har tagit för givet senaste månaderna är att MacBook Pro får en översyn som möjligen kan klassas som ett slags nytänk. Det lutar åt att Apple sliter loss s-a-m-t-l-i-g-a av dagens anslutningsportar och ersätter dessa med ett antal USB-C-portar. Dessutom försvinner hela tangentbordsraden med F1–F12 och ersätts med en extremt avlång pekskärmsremsa.

Macpatric tror att endast MacBook Pro 15 tum kommer att få de nyheter som vi får veta mer om den 27:e oktober. Ni som drömmer om nyheterna till 13-tummaren kan andas ut: den bör få dessa nyheter kring mars nästa år i samband med ett nytt Apple Event som många tror skall arrangeras. Liknande var det när Retina-skärmen kom år 2012 då 13-tummaren fick dröja några månader efter att 15-tummaren fått nyheten.

I övrigt är Mac-modellerna mycket gamla. Äldst är den stationära datorn Mac Pro som är cirka 3 år gammal. I princip allt är gammalt – så vilka Mac-datorer som helst kan komma att uppdateras. Tekniktrendmässigt är att Mac-datorerna på sikt kommer att fasa ut äldre anslutningsportar för att använda sig av nya. I klarspråk handlar det om USB-C eller "USB Type-C" som det också heter.

Om Apple väljer att hyra in komikergänget från serien Seinfeld för att göra en kul grej kring uttrycket "hello" återstår att se, men deras hello-humor från tv-serien är ändå otroligt underhållande:

Liknande läsning

Apples fokus på AI: nyttig användning framför flashiga funktioner
Apple står inför en viktig utmaning: att göra AI användbar och inte bara flashig. Här är några viktiga insikter från...
WWDC 2024: Viktiga nyheter och uppdateringar samt förväntningar
WWDC 2024 har väckt stor uppmärksamhet med sina många nyheter och uppdateringar. Här är några av de största höjdpunkterna: iOS...
Den fascinerande historien om @-tecknet på svenska tangentbord
I den digitala eran har @-tecknet blivit ett oumbärligt symbol, särskilt i e-postadresser och sociala medieanvändarnamn. Men visste du att...