VAD ÄR USB TYP C?

16 Maj 2017

Dagens mobila plattformar kräver exibla lösningar med skalbar prestanda och möjlighet till kraftfull strömförsörjning. Målet är därför att USB typ C-kontakten skall bygga ett nytt system av kontakter för både dagens och framtidens behov. Här finner du Macpatric Sortiment av USB-C

DEN NYA KONTAKTEN

USB typ C-kontakten är något större än de kontakter som idag används för mobila enheter. Den känns igen genom sin rektangulära form med rundade hörn och ihålig mitt.

NYA MÖJLIGHETER
USB typ C-kontakten har ingen ovan- eller undersida, du kan sätta in den åt vilket håll du vill. Det gör att en USB-kabel med USB typ C i bägge ändar kan sättas åt vilket håll som helst, du behöver inte fundera på vilken sida som ska in i laddaren och vilken som ska in i din telefon eller dator.

USB typ C-kontakten är skapt för att hålla under lång tid. Varje kontakt ska klara av en i- och urtagningscykel om mer än 10 000 gånger.
USB typ C-kontakten klarar av en överföringshastighet på upp till 10 Gigabit per sekund och en spänning på upp till 20 Volt med 5 Ampere strömstyrka. Det är 100 Watt vilket räcker för att ladda både en bärbar dator och att driva en monitor.

USB 3.1 OCH USB PD
USB 3.1 är en signalstandard som delas upp i två generationer där Gen1 hanterar överföringshastigheter på 5 Gigabit per sekund och Gen2 hanterar 10 Gigabit per sekund. Bägge generationerna av USB 3.1 är fullt bakåtkompatibla med de tidigare standarderna USB 3.0 och USB 2.0.

USB PD, eller USB Power Delivery, är en strömförsörjningsstandard för att ladda mobila enheter. Den är uppdelad i sex olika pro ler för att kunna ladda allt från mobiltelefoner till kraftfulla bärbara datorer.
BÅDE ÄLDRE OCH NYA ENHETER

USB typ C-kontakten nns på enheter och kablar som använder sig
av USB 2.0 och uppåt. Det betyder att alla tidigare USB-enheter kan kommunicera eller strömförsörjas via ett USB typ C-uttag med hjälp av en adapter.
Utöver det går det att använda en USB typ C-kabel för DisplayPort, Thunderbolt och MHL men då krävs det att båda sidor har stöd för det.

EN BRED ORGANISATION BAKOM
USB IF är en organisation som utvecklar och förvaltar både signal- och kontaktspeci kationerna för USB. Dess medlemmar är representanter från över 800 företag som till exempel Intel, Apple, Google och Samsung.

Liknande läsning

Förväntningar och rykten inför Apples Event den 7 maj 2024
Som Apple-entusiaster vet vi alla att när det närmar sig dags för ett Apple Event, väcks spänningen och spekulationerna till...
Upplever du skärmproblem med din bärbara Apple-dator? Macpatric hjälper dig!
Möter du utmaningar med din MacBook såsom sprickor, flimrande bilder eller andra skärmrelaterade problem? Sådana bekymmer är vanliga och kan...
Utforska Sonnet Technologies genom Macpatric - Innovativa expansionslösningar
Sonnet Technologies startades 1986 och är en pionjär inom Thunderbolt-teknologi och expansionslösningar, specialiserade på att öka prestanda och effektivitet för...