Finder i macOS: Konstnärliga influenser bakom teknisk utveckling

01 Okt 2023

Introduktion

Finder är den standard filhanteraren och grafiska användargränssnittet som används på alla Macintosh-operativsystem. Beskrivet i dess "Om"-fönster som "The Macintosh Desktop Experience", ansvarar det för att starta andra program, samt för övergripande användarhantering av filer, diskar och nätverksvolymer. Finder introducerades med den första Macintosh-datorn och finns också som en del av GS/OS på Apple IIGS. Den skrevs om helt med släppet av Mac OS X 2001. Från dess första introduktion med Macintosh-datorn har Finder varit standardfilhanteraren och grafiska användargränssnittet för alla Macintosh-operativsystem. Den finns även som en del av GS/OS på Apple IIGS. Genom att använda en desktop-metafor, representerar Finder filer och mappar som visuellt tilltalande ikoner, vilket gör det enkelt och intuitivt att interagera med systemet. En distinkt detalj är Finder-ikonen, den leende datorskärmen, känd som Happy Mac-logotypen. Denna ikon är direkt igenkännlig för miljontals Mac-användare världen över. Finder har alltid varit mer än bara en applikation för Macintosh-användare. Som “The Macintosh Desktop Experience” representerar det inte bara teknik utan också konstens skärningspunkt med teknologi, något som Steve Jobs ofta betonade.

Historik och bakgrund

Historiskt och i en tradition som går tillbaka till Classic Mac OS från 1980- och 90-talen, är Finder-ikonen skärmskrattet av en dator, känd som Happy Mac-logotypen.

Sedan debuten med den första Macintosh-datorn har Finder varit navet i användarupplevelsen. Genom att använda en desktop-metafor representerar Finder filer och mappar som visuellt tilltalande ikoner. Denna design är inspirerad av kubismen, en konstform som fokuserar på att visa flera vinklar av ett objekt samtidigt. På många sätt har Finder-ikonen varit influerad av denna konstform, särskilt av Picasso.

Steve Jobs hävdade att Apple och dess produkter befann sig i skärningspunkten mellan teknologi och de fria konsterna. Även om det inte är helt fastställt, misstänker många att Finder-ikonen är påverkad av kubistkonstnären Picassos arbete. Vissa drar paralleller till hans målning “Två karaktärer” från 1934.

Steve Jobs Picasso

Finders grafiska Resa

Finders grafiska resa har varit anmärkningsvärd. Från en svartvit start har det genomgått en rad förändringar inspirerad av konstnärliga rörelser som Picasso och Matisse. Med införandet av OS X introducerades en kubistiskt influerad Finder-ikon som kombinerade flera perspektiv i en design. Denna design reflekterar kubismens kärna tydligt. Denna hyllning till kubismen förblir en central del av Finders identitet.

 Finder Icon resan

Finder och dess funktioner

Finder använder en vy av filsystemet renderad med hjälp av en skrivbordsmetafor. Det innebär att filer och mappar representeras som lämpliga ikoner. Finder använder ett gränssnitt liknande Apples Safari-webbläsare. Användaren kan klicka på en mapp för att gå till den och navigera mellan platser med "tillbaka" och "framåt" pilknappar. Finder använder flikar som låter användaren visa flera mappar och dessa flikar kan dras bort från fönstret för att göra dem till separata fönster. Det finns en "favoriter"-sidofält med vanligt använda och viktiga mappar till vänster om Finder-fönstret.

Apples gamla och totalt annorlunda operativsystem

Apple använde ett helt annat operativsystem mellan 1984 och 2002. I den klassiska Mac OS-eran från 1984 till 2002 var Finder applikationen som användarna mötte först och där de tillbringade mycket av sin tid. Det introducerade konceptet med en grafisk användargränssnittsbaserad "skrivbordsmetafor" för filhantering, med drag-and-drop funktionalitet och ikoner som representerade filer och mappar. Finder genomgick olika förändringar under denna period, inklusive införandet av "spatiala Finder" där varje mapp öppnades i ett eget fönster med unika vyinställningar. Men genom alla dessa år behöll Finder sin grundläggande roll som porten till Mac-användarens filsystem.

Klassisk jämfört med modern Finder

I det klassiska Finder öppnade man en ny mapp i ett nytt fönster. Finder-fönster var 'låsta' så att de bara skulle visa innehållet i en mapp.

System 7

Den moderna Finder använder macOS grafik-API:er för att visa förhandsgranskningar av olika typer av filer som bilder, applikationer och PDF-filer. Quick Look-funktionen låter användarna snabbt granska dokument och bilder i detalj från Finder genom att trycka på mellanslagstangenten. Användaren kan välja hur man vill se filer, med alternativ som en "kolumnvy" influerad av macOS direkta förfader NeXTSTEP.

NeXTSTEP

Finder har genomgått många iterationer sedan dess introduktion. Den klassiska Mac OS Findern använde en spatial metafor där varje ny mapp som öppnades framträdde i ett nytt fönster. Denna filosofi förändrades med tiden. Med lanseringen av Mac OS X fick Finder en design mer lik webbläsare liknande Apples Safari-webbläsare.

Mac OS X fick Finder 

Finder i senare macOS-versioner

Från Yosemite och framåt är Finder uppdaterat för att inkludera ett uppfriskat användargränssnitt. Funktionellt innehåller det också officiellt stöd för tillägg vilket låter program som Dropbox visa statusetiketter inom Finder. macOS Big Sur introducerade en total grafisk omdesign av Finder tillsammans med resten av användargränssnittet.

Äldre versioner och deras unika drag

I OS X 10.0 använde Apple ränder för att ge extra substans till ”tomma” ytor i fönster. Detta togs ganska snabbt bort då det ansågs störande. 2007 släpptes OS X 10.5 ”Leopard” och introducerade ett mycket gråare, mindre ”vattnigt” gränssnitt. Andra nyheter var Coverflow, ett nytt sätt att bläddra bland filer som lånades från iTunes men som aldrig riktigt slog igenom i Finder. Vänsterkolumnen har här fått sin moderna tappning.

Finder i versionerna 10.7 och 10.8

I 10.7 och här i 10.8 har Apple dragit ner på utsmyckningarna och borta är bland annat de tidigare så typiska blå skrollblobbarna. Istället används en grå markör som även visar hur stor del av hela mappen som får plats i fönstret. Det kanske viktigaste att se här jämför med Finder 10.0 är hur ytliga skillnaderna är. Några skillnader i grundfunktionen finns knappt.

Finder 10-7

Efter macOS 10.8, som även kallas "Mountain Lion", har Finder i macOS genomgått en rad förändringar och förbättringar både funktionellt och visuellt. Dessa uppdateringar återspeglar Apples ansträngningar att fortsätta göra Finder mer kraftfullt och integrerat inom sitt ekosystem.

Förändringar i Finder efter Mac OS 10.8

  • Mac OS X Mavericks (10.9): Flikar i Finder, färgade taggar för filer.
  • Mac OS X Yosemite (10.10): Uppdaterat gränssnitt, integration med iCloud Drive.
  • Mac OS X El Capitan (10.11): Split View och förbättrad metadata-sökning.
  • macOS Sierra (10.12): Optimerad lagring samt introduktionen av förbättrade förhandsvisningar och snabbåtgärder.
  • macOS Mojave (10.14): Mörkt läge och gallerivisning.
  • macOS Catalina (10.15): Stöd för iPad-appar via Project Catalyst.
  • macOS Big Sur (11): Moderniserat Finder-gränssnitt med nya designelement.
  • macOS Monterey (12): Integration av Shortcuts-appen i Finder.
  • macOS Ventura (13): Bättre fönsterhantering, integrering med Mission Control och Spaces, samt nya lägen som "Blickfång".

 

Tredjeparts-alternativ

För dem som föredrar alternativ till Finder finns program som ForkLift, Path Finder och andra. Dessa erbjuder ytterligare funktionalitet men inget kan ersätta den unika känslan av Finder.

Slutord

Finder representerar mer än bara en programvara; det är kärnan i Macintosh-upplevelsen och ett bevis på Apples oändliga strävan efter innovation. Genom att kombinera konst och teknik belyser Finder Apples kontinuerliga engagemang för designens skönhet och teknikens styrka. Trots att Finder har genomgått många förändringar genom åren, har dess kärnprincip om att göra datoranvändning enkel och intuitiv alltid varit densamma.

Picassos inflytande, som återspeglas i Finder-ikonens design, påminner oss om hur Apple har använt inspiration från konstens värld för att forma teknologins framtid. Steve Jobs, vars otvivelaktiga geni formade så mycket av Apples innovation, hade en vision för teknik som vi beundrar och inspireras av dagligen.

Här på Macpatric, även om vi kanske inte är globala giganter som Apple, är vi stolta över att spela vår del i Mac-samhället. Vi stöttar, vägleder och hjälper användare varje dag. Vår kunskap och expertis bidrar till att föra Apples vision till liv på lokal nivå. Vi förstår vikten av det bredare samhället som bidrar till Mac-världen och vi är tacksamma för möjligheten att vara en del av denna gemenskap.

Apple Kubist

Liknande läsning

Förväntningar och rykten inför Apples Event den 7 maj 2024
Som Apple-entusiaster vet vi alla att när det närmar sig dags för ett Apple Event, väcks spänningen och spekulationerna till...
Upplever du skärmproblem med din bärbara Apple-dator? Macpatric hjälper dig!
Möter du utmaningar med din MacBook såsom sprickor, flimrande bilder eller andra skärmrelaterade problem? Sådana bekymmer är vanliga och kan...
Uppklarade myter om Macbookens batteri
När det gäller bärbara enheter som Apple MacBook, är det lätt att omges av olika myter om batteriets skötsel och...