Ökad datorsäkerhet med Blixtvakt

28 Jul 2017

Vi är i skrivande stund (slutet av juli) mitt inne i en blixtsäsong. Den brukar pågå ungefär maj–september varje år i Sverige. Eftersom ansluten elektronisk utrustning som datorer är i farozonen vid åskväder behöver dessa skyddas.

Det absolut enklaste och bästa sättet att skydda sina mest värdefulla prylar under ett pågående åskväder är att koppla ur dessa från eluttagen. Men måste man verkligen koppla ur sina viktigaste prylar från eluttagen? Korta svaret: det beror på. Skulle man kunna se in i framtiden så kan man planera perfekt för att koppla ur datorn och övriga prylar när det verkligen behövs. Eftersom det inte går att se in i framtiden är det bästa man kan göra att skapa en så träffsäker prognos som möjligt. Det är här appen/tjänsten Blixtvakt kommer in i bilden.

Med hjälp av den appen/tjänsten är det möjligt att följa utvecklingen för åskväder i Sverige/Norden i så gott som realtid där informationen hämtas från SMHI. På "live-kartan" har blixtnedslagen en viss färg i en färgskala från blått till rött beroende på hur länge sedan dessa inträffade. Nyligen har även en "slider" införts i appen som gör att det går att "snabbspola" historiken för hur blixtarna slagit ner precis som att snabbspola i en film i QuickTime Player eller på YouTube med markören.

Tack vare möjligheten att kunna se hur åskvädret utvecklat sig geografiskt finns goda möjligheter att avgöra hur den fortsätta utvecklingen bör bli. På så vis går det att avgöra om man befinner sig i riskzonen eller ej för att blixten kan slå ner extremt nära där man befinner sig. Anser man att risken för nedslag mycket nära den känsliga hemelektroniken är stor – då kan det vara en god idé att se till att allt är sparat i aktiva program och därmed stänga av datorn på ett "kontrollerat sätt" för att till sist dra ut de strömsladdar som behöver dras ut.

Efter att ha använt Blixtvakt för iPhone hela sommaren 2016 samt sommaren 2017 till och med slutet mot juli månad är ett tips att inte bara stirra sig blind på realtidskartorna för blixtnedslagen. Något som saknas enormt är möjlighet att kunna se hur luftmassorna rör sig, det vill säga vindriktningen. Därför är det en god idé att komplettera med att ha normala väderappar installerade där det går att luska fram rådande och framtida vindriktning.

EXEMPELBILD / SKÄRMDUMP

Tidigare denna sommar fanns ett behov att handla på IKEA i Barkarby för att sedan åka tillbaks till Stockholm och då fanns det ett åskväder som rörde sig österut. Detta gjorde att appen var till stor nytta för att avgöra om eller hur snabbt man behövde åka hem för att rycka loss den viktigaste elektroniken från eluttagen. Se här:

Varje ring/cirkel motsvarar ett blixtnedslag. Färgskalan är förträfflig för att kunna avgöra hur åskvädret rör sig. Nyheten med "slidern" fanns inte vid skärmdumpens tillfälle, men den ligger i skärmens nedkant.

Appen/tjänsten Blixtvakt kan självklart användas i andra syften än att fundera på om elektroniken behöver ryckas ut från eluttag. Vid all möjlig aktivitet utomhus som att spela golf, segla eller vad som helst är iPhone-appen värdefull då man det går att avgöra om man snarast bör söka skydd.

 

BLIXTVAKT: Fördelar (axplock)
+ Blixtvakt i sig är ett värdefullt verktyg för att avgöra om/när man behöver rycka ur elektroniken hemma, eller uppsöka skydd ifall man är utomhus
+ Appen/tjänsten förbättras då och då

BLIXTVAKT: Nackdelar (axplock)
– Krävs ett konto för att kunna använda appen/tjänsten, även fast det är gratis är det en liten process som tar tid vilket kan göra att man inte orkar registrera sig (jämför med det gratiskonto som behövs för TV4 Play)
– Går ej att addera ett "lager" på kartan för hur luftmassorna rör sig

 

 

BLIXTVAKT-LÄNKAR

Blixtvakt på webben - www.blixtvakt.se
Blixtvakt-appen för iOS - klicka här (infosida hos App Store)
Blixtvakt-appen för Android - klicka här (infosida hos Google Play)

NYTTIGA LÄNKAR / NEDLADDNINGAR

Wikipedias svenska artikel om åska – läs den här.
Elsäkerhetsverkets PDF om åska & bra att tänka på – ladda hem här.
Artikelserie på svenska i PDF-format för det mesta om åska från Åskskyddskonsult AB nära Uppsala – läs dessa här.

Liknande läsning

Expert på MacBook-reparationer – specialister på moderkort
Macpatric erbjuder Sveriges mest avancerade reparationstjänster för MacBook. Våra tekniker har lång erfarenhet och en unik expertis inom moderkortsreparationer, vilket...
Så hanterar du appar som öppnas automatiskt när du loggar in på macOS
I macOS kan du välja att appar, dokument, mappar eller serveranslutningar automatiskt öppnas när du loggar in. Här går vi...
Historisk felbedömning: Michael Dell ville stänga ner Apple
Den 6 oktober 1997 gjorde Michael Dell, grundare av Dell Inc., ett häpnadsväckande uttalande om Apple. När han tillfrågades vad...