Macen, iPhone och iPad är olika enheter men deras verkliga styrka ligger i hur de samarbetar

28 Jun 2023

Apple Sortiment

Apple förändrade persondatorns landskap med lanseringen av den första Mac-datorn 1984. Innovationerna fortsatte med de godisfärgade iMacs i fem olika färger år 1999, iPod år 2001, iPhone 2007, iPad 2010, Apple Watch 2015, samt flertalet andra releaser längs vägen. Om dessa enheters elegans och nöje inte var tillräckligt lockande, har det användarvänliga och integrerade ekosystemet förseglats avtalet för otaliga användare över årtiondena.

Idag är företagets mest betydelsefulla försäljningsargument till konsumenterna att det säljer en diversifierad produktlinje av hårdvara och programvara som fungerar sömlöst tillsammans. Till exempel låter mjukvarufunktionen Handoff dig börja arbeta på en enhet och fortsätta på en annan. Du kan börja redigera ett foto på din telefon, fortsätta på din iPad och sedan på din MacBook Pro. Ibland har jag påbörjat ett projekt hemma på iMacen, och sedan - när jag haft en tajt deadline - fortsatt arbeta med det i en taxi, med hjälp av min MacBook på väg till flygplatsen.

Apple Continuity

Precis som Handoff låter dig börja arbeta på en Apple-enhet och fortsätta på en annan, är Continuity-serien med funktioner en av de mest betydande försäljningsargumenten för den som överväger att gå över till Apple. Fördelen är att det gör livet enklare eftersom du kan överföra filer sömlöst mellan olika enheter. Här är de viktigaste funktionerna:

AirDrop låter dig skicka kontakter, bilder, videor och andra filer mellan dina enheter via Bluetooth.

AirPlay gör det möjligt för dig att spela upp innehåll från en enhet till din bärbara dator eller skrivbord, oavsett om du gör en presentation, tittar på en film eller vill arbeta på en annan skärm.

Auto Unlock och Approve med Apple Watch är en funktion som låter dig använda din Apple Watch för att godkänna autentiseringsförfrågningar eller låsa upp din Mac.

Continuity Camera är ett utmärkt sätt att använda din iPhone som en webbkamera eller skanna ett dokument med din telefon och få bilderna att omedelbart dyka upp på din Mac.

Continuity Markup låter dig redigera en PDF eller ett foto på en enhet, t.ex. din iPad – och se ändringarna på din andra enhet.

Continuity Sketch är en liknande utökning av Continuity Markup, där du kan rita en skiss på din iPhone eller iPad och se den direkt på din Mac.

Handoff låter dig börja arbeta på en enhet och sömlöst fortsätta på en annan, oavsett om du skriver ett e-postmeddelande, forskar något på Safari, letar upp en adress på Map eller gör hundratals andra uppgifter.

Instant Hotspot är en mycket bekväm lösning som hjälper dig att komma online när din iPhone eller iPad är inom räckhåll för din Mac. Det kräver ingen installation och kan - baserat på personlig erfarenhet - vara en riktig livräddare när du behöver göra något brådskande arbete men inte kan hitta något WiFi.

Telefonsamtal kan göras via din Mac, vilket sparar dig från att ens behöva ta upp telefonen eftersom du kan ta samtalet direkt genom din dator.

Sidecar är praktisk att använda på din iPad för att ha en andra skärm. Detta kan vara mycket användbart som en andra skärm om du redigerar en video, särskilt när du redigerar på språng.

SMS och MMS-meddelanden kan skickas och mottas direkt från din Mac, och det låter dig använda din dator som en mobiltelefon, mycket som telefonanropfunktionen.

Universal Clipboard är funktionen som gör det möjligt för dig att kopiera bilder, bilder, text och videor från en enhet till en annan. Detta kan vara praktiskt om du skriver ett dokument på din bärbara dator och vill kopiera och klistra in en textbit på din telefon.

Universal Control är det ultimata sättet att expandera ditt arbetsflöde. Det låter dig använda ett tangentbord, mus eller styrplatta och dra innehåll från en enhet till en annan. Som ett exempel kan du redigera ett foto på din iPad och dra det till din Mac för att infoga det i ett dokument. iCloud

iCloud

Grunden för både Handoff och Continuity är Apples iCloud-infrastruktur. Tänk på iCloud som stigen som kopplar samman alla dina Apple-enheter, en enda inloggning som låter dig lagra och synkronisera all din data mellan enheter. För att använda funktioner som Handoff eller Continuity måste du ha ett iCloud-konto och vara inloggad på iCloud på alla enheter som du vill arbeta mellan.

Men iCloud är också Apples molnbaserade datalagringslösning, vilket gör att du kan lagra och arbeta från dokument som lagras där. iCloud stöder också samarbete på ett sätt som liknar Google Drive och Google Docs. Men det finns flera fördelar med att använda iCloud istället för Google Drive. För det första har det Apple-kryptering och sekretessalternativ. Men eftersom det primära gränssnittet för att arbeta med iCloud-dokument är Apples förstapartsappar Pages, Numbers och Keynote, är iCloud bättre lämpat för dem som vill arbeta inom Mac-ursprungliga appar snarare än i en webbläsare.

iCloud

Skillnaden mellan enheter och hur de kompletterar varandra

Nu ska vi titta på de element som är unika för varje huvudenhet inom Apple-ekosystemet. Även om det finns många överlappande funktioner och möjligheter - t.ex. kan du ta selfie-fotografier med din iPhone, iPad, iMac eller Macbook - finns det funktioner som är specifika för vissa enheter och enheter som är bättre lämpade för särskilda tillämpningar och därmed har sin egen plats inom Apple-världen.

Vad är unikt för Mac?

Medan iPad erbjuder en mängd produktivitetsappar och kan fungera som en laptop- eller skrivbordsersättning för vissa användare, är Mac fortfarande bättre lämpad för professionellt arbete som avancerad foto- och videoredigering, kodning och 3D-modellering. Med ett mer mångsidigt och kraftfullt urval av Apple-processorer och större skärmar, erbjuder de hastigheten och skärmytan som krävs för mer komplexa arbeten.

Dessutom är macOS fortfarande det mest fullfjädrade och flexibla operativsystemet som Apple producerar. iOS och iPadOS har mognat med stora kliv över åren, men båda har fortfarande begränsningar som kan göra det frustrerande att använda en iPhone eller iPad som huvudproduktivitetsenhet.

Till exempel kan ditt jobb kräva att du håller flera app-fönster öppna samtidigt, men detta är inte möjligt på iPhone. Och även om Stage Manager, en multitaskingfunktion som introducerades i iPadOS 16, har gjort det möjligt att ha upp till fyra appar öppna samtidigt på iPads med minst en M1-processor, ger det fortfarande inte dig den robusta fönsterhanteringen eller effektiviteten som macOS gör.

Enkelt uttryckt, att använda en Mac är fortfarande det bästa verktyget för "riktigt arbete", vilket gör att du kan arbeta med olika uppgifter samtidigt och växla mellan dem mycket snabbt.

Dessutom är vissa mjukvaruapplikationer endast tillgängliga för Mac eller Windows, och kan inte användas på mobila enheter som iPad eller iPhone. Ännu viktigare är att Macs Finder fortfarande är en mycket mer robust och kraftfull filhanteringsapp än Files-appen på iPads och iPhones.

Macbooks och iMacs har också fler portar, vilket gör att du kan ansluta till externa enheter som skrivare, skannrar och hårddiskar. Medan det är möjligt att ansluta vissa av dessa enheter till en iPad eller iPhone med hjälp av adaptrar, kan processen vara mer besvärlig och kanske bara vara kompatibel med vissa enheter.

Mac erbjuder också en hög grad av anpassning, från installation av ny programvara och anpassning av inställningar till uppgradering av hårdvarukomponenter som RAM och lagring. Även om viss anpassning är möjlig på mobila enheter, är den oftast mer begränsad.

iPhone och iPad erbjuder bekvämlighet och höga funktionsnivåer, men Mac är fortfarande bäst lämpad för tunga uppgifter. De har kraftfullare processorer, större skärmar och mer framstående anpassningsalternativ. Men den verkliga kraften i ekosystemet är hur varje enhet lyfter upp den andra. Utöver den inneboende kraften i macOS, kan du anpassa ditt Mac-arbetsflöde ännu mer eftersom det integreras så tätt med iPhones, iPads, Apple Watches och AirPods.

iMac

Vad skiljer iPhone åt och hur kan den integreras?

Det är ibland lätt att glömma ett av de ursprungliga huvudsyftena med en iPhone, vilket var att ringa telefonsamtal. Men som tidigare nämnt, kan din iPhone spela en central roll för att hålla dig uppkopplad om du arbetar utanför kontoret och behöver en mobil hotspot för att vara online.

Även om det inte är ovanligt att ibland se människor filma på en iPad, är det verkligen iPhone-kameran som gör den unik inom Apple-ekosystemet.

Porträttläge, nattläge, slow motion och förmågan att spela in 4K-video är några av de huvudsakliga fördelarna du får med en iPhone. Du kan sedan överföra materialet till din iMac eller Macbook för att börja redigera, vilket inte skulle vara möjligt med någon annan enhet inom Apple-ekosystemet.

iPhone är också en fantastisk mobil produktivitetsenhet. Oavsett om det handlar om att chatta med kollegor inom en Teams- eller Slack-kanal, ta ett arbetsamtal från Zoom eller skicka iväg några e-postmeddelanden medan du väntar på ett flyg på flygplatsen, är iPhone en av de mest kraftfulla mobila enheterna över huvud taget. Och den kraften förstärks avsevärt av de miljontals appar som finns tillgängliga i App Store, var och en kan omvandla din iPhone till en specialbyggd enhet.

Vad är min iPads roll inom Apple-ekosystemet?

iPads unika kraft inom Apples hårdvaraekosystem är att den ger en mer naturlig och intuitiv teckningsupplevelse. Med köpet av en Apple Pencil kan du rita, skissa och skriva anteckningar direkt på skärmen. Även om du kan använda en ritplatta eller annan inmatningsenhet med en Macbook, iMac eller iPad, ger Apple Pencil direkt feedback och manipulering vid skapande eller redigering av bilder.

Men Pencil fungerar också som en fantastisk inmatningsenhet för fin kontroll. Till exempel kan du använda Pencil som ditt primära inmatningsverktyg när du arbetar med ljud i Logic Pro för iPad, eller när du gör bildrutevisa videoredigeringar i Final Cut Pro för iPad.

En iPad är också idealisk för att läsa, skapa och annotera dokument på grund av sin stora, högupplösta pekskärm. iPads pekgränssnitt låter också användare markera, understryka och göra anteckningar direkt på dokument, vilket kan vara mer bekvämt än att använda en mus eller styrplatta på en MacBook eller iMac. Dessutom ger koppling av en iPad till Apples Magic Keyboard dig en fantastisk skrivupplevelse och en utmärkt inbyggd styrplatta, vilket gör att du kan använda iPad mer som en laptop.

Och med hjälp av Apple Continuity-integrationer och Handoff kan du omedelbart flytta ditt arbete på ett givet dokument från iPad till en Mac eller en iPhone.

iPad erbjuder också en mer uppslukande och portabel spelupplevelse än andra Apple-enheter.

Slutligen gör iPads lätta och bärbara design det lätt att ta med sig på språng, vare sig du reser, pendlar eller helt enkelt flyttar från rum till rum. Även om MacBook Air är bland de tunnaste och lättaste bärbara datorerna på marknaden, väger en iPad mindre och tar upp mindre plats, vilket gör dem mer praktiska för användning på språng.

iPad

Apple Watch, kan det vara något bra?

Lanseringen av Apple Watch introducerade en ny rad möjligheter inom Apple-ekosystemet och metoder för att göra ditt liv ännu enklare när du använder andra Apple-enheter.

Den inbyggda mikrofonen och högtalaren låter dig interagera med Siri direkt från din handled. Detta är användbart för snabba kommandon eller frågor, såsom att ställa en timer eller kontrollera vädret, men du kan också bli kreativ på ett sätt som hjälper dig på andra enheter. Ett enkelt inte särskilt spännande exempel skulle vara att säga "hej Siri, skapa en anteckning med en matvarulista - köp fem äpplen fyra päron tre bananer och två passionsfrukter". Du kan sedan använda Notes-appen för att se din lista och få tillgång till den på din telefon när du är på en mataffär eller på din MacBook för att beställa online.

Eftersom Apple Watch är ansluten till ditt iCloud-konto och bärs på handleden fungerar den också som ett autentiseringsverktyg för andra Apple-produkter. Till exempel på iPhone kan du nu autentisera Face ID-inloggningar när du bär en mask om iPhone känner av att du bär en Apple Watch. På samma sätt kan Macs också söka efter en Apple Watch som ett alternativt inloggningsalternativ till att skriva in ditt Mac-lösenord eller använda TouchID.

Apple Watch är också designad för att vara en hälso- och träningskamrat med funktioner som pulsmätning, aktivitetsövervakning och träningsdetektering. Dessa funktioner finns inte på andra Apple-enheter och kan hjälpa användare att hålla sig motiverade och på rätt spår med sina fitnessmål. Den goda nyheten är att du kan exportera hälsoinformationen och visa den på din iMac eller andra enheter.

Apple Watch har också blivit den de facto ersättningen för iPod i Apples produktlinje. Den kan lagra och strömma musik och paras snabbt med AirPods för lyssning på språng.

Andra Apple-produkter Apple-ekosystemet fortsätter att växa tillsammans med sortimentet av tredjepartsprodukter som säljs hos Macpatric. Här är en snabb översikt över några av de andra Apple-produkterna som kan förbättra din upplevelse när du arbetar med dina befintliga enheter:

AirPods är otroligt bärbara och bekväma att använda och är väl utformade för enkel parkoppling och sömlös anslutning. Det innebär att du kan vara på ett kafé och lyssna på musik på din laptop och omedelbart byta dina AirPods för att lyssna på ett inkommande telefonsamtal. Anslutningen mellan enheterna är stabil och pålitlig och när de väl är parade ansluter AirPods automatiskt till din enhet när du tar dem ur fodralet. Du kan också använda Siri vilket har den extra fördelen att hjälpa till med ytterligare integration med andra Apple-enheter.

Apple Pencil är designad för iPad-sortimentet och dess platta kant fäster automatiskt så att du enkelt kan ladda och para ihop den. Dubbelklicksfunktionen gör att du kan ändra verktyg utan att lägga ner Apple Pencil och du kan också använda den på olika enheter beroende på ditt arbetsflöde.

Homepods ger en utmärkt ljudupplevelse och fungerar med Siri och smarta hemhubb. Trots att det finns ett bra utbud av smarta högtalare, inklusive Google Nest och Amazon Alexa, fungerar Apples HomePod bra med dina andra Apple-produkter.

Magic Keyboard Magic Mouse och Magic Trackpad är fantastiska tillbehör för iMacs och iPads och Magic Keyboard Folio ger en utmärkt skrivupplevelse för nya iPads (10:e generationen).

Slutligen… Genom att investera i integration kan användare av Apple-ekosystemet optimera och förenkla sina digitala liv på ett aldrig tidigare skådat sätt. Apples sortiment av enheter och tillbehör är designade för att fungera sömlöst tillsammans, vilket möjliggör en effektiv och enhetlig användarupplevelse över flera plattformar och enheter. Oavsett om du använder den för dagliga syften eller för att redigera en VR-funktionsfilm är Apple-ekosystemet säkert att ge en robust och pålitlig plattform för alla dina datorbehov.

Liknande läsning

Den fascinerande historien om @-tecknet på svenska tangentbord
I den digitala eran har @-tecknet blivit ett oumbärligt symbol, särskilt i e-postadresser och sociala medieanvändarnamn. Men visste du att...
Hitta din perfekta Apple-produkt hos Macpatric
Hos Macpatrics butikslager hittar du ett noga utvalt sortiment av Apples mest populära produkter. Oavsett om du är ute efter...
Upplev bästa servicen och snabb leverans av din Apple-dator med Macpatric
När du väljer att köpa eller hyra en Apple-dator från Macpatric, garanteras du förstklassig service och snabb leverans direkt från...