Uppklarade myter om Macbookens batteri

16 Apr 2024

När det gäller bärbara enheter som Apple MacBook, är det lätt att omges av olika myter om batteriets skötsel och livslängd. Det är viktigt att förstå vad som faktiskt påverkar batteriets prestanda och hur man bäst tar hand om det. Här är en utförlig titt på några vanliga missförstånd och den vetenskap som ligger bakom dem.

Myter Batteri MacBook

Om man stänger av enheten ibland sparas batteritid? Nej.

Detta var kanske sant för äldre batterityper, men för moderna lithiumjonbatterier spelar det ingen roll om du stänger av enheten då och då. De kan mäta sin laddningsnivå oavsett och påverkas inte på samma sätt som äldre batterier. Batteriets livslängd påverkas snarare av antalet laddningscykler och hur enheten används över tid.

Att ladda över natten är dåligt för batteriet? Nej.

En vanlig missuppfattning är att det är skadligt att låta din MacBook ladda över natten. Moderna batterier, inklusive de i MacBooks, är dock utformade med system som stoppar laddningen när batteriet är fulladdat. Det innebär att överladdning inte är något du behöver oroa dig för och det är därmed inte skadligt att lämna laddaren i över natten.

Behöver du stänga av din MacBook för att ge batteriet en paus? Nej.

Tanken att stänga av din MacBook skulle ge batteriet en välbehövlig paus är också en myt. Lithiumjonbatterier, som de som används i MacBooks, drabbas inte positivt av att enheten stängs av. 

Skadar det batteriet att använda en laddare med lägre watt? Nej.

Att använda en laddare med lägre watt än vad som rekommenderas för din MacBook leder inte till att batteriet skadas, men det kan påverka hur snabbt din enhet laddas. Om laddaren inte kan leverera tillräckligt med ström, kommer laddningsprocessen att vara långsammare, vilket kan vara obehändigt men inte skadligt för batteriet. Det är viktigt att laddaren är av god kvalitet och överensstämmer med enhetens specifikationer för att undvika problem med ineffektiv laddning.

Att använda laddare med högre watt skadar batteriet? Nej.

Det är helt säkert att använda en högre watt-laddare än vad din MacBook ursprungligen kom med, förutsatt att laddaren är en originalprodukt från Apple. Till exempel kan du använda en 96W laddare på en dator som normalt använder en 70W laddare utan att det påverkar batteriets hälsa negativt. Problemet uppstår istället när du använder en laddare med för låg effekt, vilket kan leda till att batteriet inte laddas upp effektivt eller fullständigt.

Finns det mer att ge även när batteriet visar 100%? Ja, men...

Ditt MacBook-batteri kan faktiskt innehålla lite mer laddning än vad som visas, men att utnyttja den extra kapaciteten skulle kunna minska batteriets livslängd avsevärt. Detta beror på en fin balans som tillverkarna har spelat med hur mycket ett batteri kan laddas och urladdas utan intern skada. För att förlänga batteriets livslängd över hundratals eller tusentals laddningscykler, begränsar tillverkarna mängden energi som kan utnyttjas.

Att ladda i flygplansläge laddar snabbare? Nja.

Ett vanligt tips för att snabbladda din dator är att stänga av Wi-Fi, vilket stänger av alla radiofrekvenser. Teoretiskt sett borde det innebära att batteriet laddas snabbare eftersom Macbooken gör mindre arbete. Detta är tekniskt sant, men skillnaden i laddningstid är minimal.

Kan en dator med helt urladdat batteri vägra starta med en laddare med lägre watt? Ja.

Om din MacBook-batteri är helt urladdat, kan det hända att en laddare med lägre watt än den rekommenderade inte kan starta datorn. Detta beror på att laddaren inte levererar tillräckligt med ström för att både starta systemet och ladda batteriet samtidigt. I dessa fall är det viktigt att använda en laddare som möter eller överstiger enhetens rekommenderade watt-tal för att säkerställa att enheten kan starta och laddas effektivt.

Användning av icke-officiella laddare skadar din enhet? Ja.

Inte alla laddare är lika. Användning av icke-officiella eller billiga laddare kan skada ditt MacBook-batteri eftersom de kanske inte har samma strikta säkerhetsinställningar som reglerar strömstyrkan och stoppar laddningen när batteriet är fullt.

Genom att förstå dessa sanningar och hur de tillämpas på din MacBook kan du bättre ta hand om din enhet och förlänga dess användbara liv. Missförstånd kan leda till onödiga vanor som inte gynnar teknikens prestanda eller livslängd.

Har du ytterligare frågor eller funderingar om din MacBook och dess batteri?

Tveka inte att fylla i formuläret nedan för att kontakta oss på Macpatric. Om du misstänker att det kan vara dags för ett batteribyte, kan du besöka de relevanta sidorna för mer information baserat på din MacBook-modell:

 

Vi på Macpatric är här för att hjälpa dig att få din MacBook att fungera som bäst!

Kontakta oss

Liknande läsning

Apples fokus på AI: nyttig användning framför flashiga funktioner
Apple står inför en viktig utmaning: att göra AI användbar och inte bara flashig. Här är några viktiga insikter från...
WWDC 2024: Viktiga nyheter och uppdateringar samt förväntningar
WWDC 2024 har väckt stor uppmärksamhet med sina många nyheter och uppdateringar. Här är några av de största höjdpunkterna: iOS...
Den fascinerande historien om @-tecknet på svenska tangentbord
I den digitala eran har @-tecknet blivit ett oumbärligt symbol, särskilt i e-postadresser och sociala medieanvändarnamn. Men visste du att...